Fuskkoder – bryta mot spelets regler

Fusk till tv- och dataspel har funnits nästan lika länge som spelen funnits, det vill säga ända sedan det tidiga åttiotalet. Med hjälp av olika metoder, till exempel fuskkoder, kunde man manipulera förutsättningarna i spelet. Fusken underlättade för spelaren på olika sätt. De kunde exempelvis ta bort begränsningar i spelmiljö eller ge spelaren obegränsade mängder ammunition, vapen eller odödlighet. De första koderna för fusk hade ett rent praktiskt syfte. Speltestare använde koderna när de testade olika funktioner i spelen eller spelmekaniken. Snart spred sig kunskapen om koderna ut till spelgemenskapen och började användas i underhållningssyfte och som faktiska fusk för att nå till exempel highscores. Det bästa vore om man kunde hitta ett system att fuska i roulette eller liknande spel för pengar, men det har jag dessvärre inget tips på.

Fuskmetoder

Det fanns tidigt olika metoder för att fuska. Koder som programmakaren själv lagt in var ett exempel, olika typer av minnesmanipulation eller förändringar av programvaran ett annat. Det fanns även hårdvara i form av ”fusk-cartridges” till tv-spelskonsoler. Att fuska i tv- och dataspel utvecklades med tiden till en egen kultur. Tidskrifter och tv-program fokuserade helt på fusk av olika typer till olika spel och konsoler som fanns på marknaden. Idag är koder det vanligaste sättet att fuska i spel. Koderna är gömda i spelet av spelmakaren och aktiveras vanligtvis genom att en hemlig kod skrivs in eller genom att en särskild kombination av knappar trycks in på en spelkontroll.

Kan man fuska jämt och överallt?

Fuskkoder går inte alltid att använda i alla spel. En del spel tillåter endast att fusk aktiveras om spelet redan har klarats av en gång. Andra spel hindrar spelaren från att spela hela spelet om fuskkoder används. Spelaren kan också hindras från att posta sina resultat online om fusk har använts. Idag har dessutom multiplayerspelen online förändrat hur fuskkoder används på olika sätt. En del onlinespel motverkar aktivt användandet av fusk för att skapa en rättvis spelmiljö för alla spelare. Andra spel tillåter fuskkoder men använder dem som ett sätt för spelaren att få tillgång till hemliga rum, hemliga banor, ändra utseende på spelkaraktärer och andra bonusfunktioner.